Z radością przedstawiamy materiał, który powstał w sojuszu z niezawodne-ekspresy.pl
Możesz wybrać pomiędzy płytami indukcyjnymi i promiennikowymi. Różnica między tymi dwoma typami opiera się na rodzaju systemu cyrkulacji powietrza – płyty wentylacyjne mają zintegrowany wentylator okapu. Niektóre z cech, na które powinieneś zwrócić uwagę to energooszczędność, sterowanie płytą i najnowsza technologia. Oto kilka wskazówek, jak wybrać odpowiedni typ płyty elektrycznej do swojej kuchni. Jeśli nie jesteś pewien, jaki typ płyty grzewczej kupić, rozważ przeczytanie tego artykułu przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Wielkość twojej patelni jest ważna. Płyty grzewcze mają zwykle 60 cm szerokości i cztery palniki. Jeśli potrzebujesz szerszej płyty grzewczej, rozważ model z 5 palnikami, ponieważ może on zmieścić się w szczelinie 60cm. Ogólnie rzecz biorąc, płyty grzewcze są zaprojektowane dla jednej patelni, ale płyta o szerokości siedemdziesięciu centymetrów może zmieścić się w tej luce. Dla bezpieczeństwa wybierz model z blokadami dla dzieci lub kontroli, aby zapobiec przypadkowym ustawieniom ciepła.
Płyta ceramiczna jest popularna ze względu na gładką, łatwą do czyszczenia elewację. Podobnie, płyty ceramiczne szybko się nagrzewają. Ale ich rozkład ciepła nie jest tak równomierny, jak w przypadku płyt indukcyjnych i gazowych. A ich schłodzenie trwa dłużej. Mimo że nie są oceniane tak dobrze jak ich odpowiedniki gazowe i indukcyjne, płyty ceramiczne są solidną opcją, jeśli masz ograniczony budżet.
Choć płyta gazowa wymaga większej mocy i jest droższa, model ceramiczny jest bardziej energooszczędny. Niektóre modele mogą być nawet obsługiwane przez dotyk. Pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na kilka rzeczy podczas zakupów płyty elektrycznej. Po pierwsze, upewnij się, że ma ona wystarczająco dużo miejsca na blat roboczy. Musisz również upewnić się, że gniazdko elektryczne znajduje się w odległości 1,5 m od miejsca, w którym znajduje się płyta elektryczna.
Powinieneś również szukać płyt indukcyjnych. Są one bardziej energooszczędne i szybciej się nagrzewają niż inne rodzaje płyt elektrycznych. A ponieważ używają pola elektromagnetycznego do podgrzewania patelni, powierzchnia jest tylko lekko ciepła, gdy patelnia jest usuwana z płyty. Oznacza to mniejsze prawdopodobieństwo poparzeń i innych problemów podczas gotowania na płycie indukcyjnej. Przed zakupem płyty należy również wziąć pod uwagę rozmiar garnka.
Podobne tematy