Wielu właścicieli domów martwi się, że ich nowa kuchenka gazowa spowoduje wyciek zbyt dużej ilości dwutlenku węgla do atmosfery i jest to prawda. Ale prawda jest taka, że gotowanie na gazie stanowi niewielką część zużycia gazu w gospodarstwie domowym i jest nieistotną częścią ogólnego śladu węglowego. Według US Energy Information Administration, gotowanie na gazie stanowi około 1% całkowitego zużycia gazu w gospodarstwach domowych, przy czym ogrzewanie pomieszczeń i podgrzewanie wody stanowi ponad dziesięć razy więcej. To nie jest nawet biorąc pod uwagę energii elektrycznej lub transportu.
Jeśli jesteś na rynku dla nowego pieca gazowego, należy spojrzeć na ocenę efektywności, jak również styl, funkcje i ogólny projekt. Określ również przestrzeń w swojej kuchni i jakie dodatkowe funkcje będą Ci potrzebne. Zmierz swoją kuchnię, aby upewnić się, że otrzymasz odpowiedni rozmiar i projekt. Pomyśl również o swoim budżecie. Piece gazowe są drogie, więc możesz chcieć rozważyć budżet podczas zakupów dla jednego.
Kupując nowy piec gazowy, rozważ ryzyko zdrowotne każdego typu. Podczas gdy wiele osób nie cierpi na problemy z oddychaniem z gazu, ten typ spalania produkuje toksyczny dwutlenek azotu i tlenek węgla. Te dwa związki chemiczne, wraz z CO, są znane z wywoływania chorób układu oddechowego i mogą prowadzić do ataków astmy. Dlatego ważne jest, aby wybrać piec gazowy, który jest bezpieczny dla środowiska. Im bardziej wydajny jest piec gazowy, tym niższa będzie emisja dwutlenku węgla.
Korzyści dla środowiska wynikające z używania gazu są liczne i ważne jest, aby rozważyć korzyści dla środowiska i koszty każdego rodzaju paliwa przed zakupem. Kuchenka gazowa jest bardziej przyjazna dla środowiska niż kuchenka elektryczna i wymaga mniej paliwa niż elektryczna, co jest główną troską ekologów. W związku z tym przemysł gazowy utrudnia przejście z gazu na prąd. W Kalifornii nowe standardy będą wymagały większej wentylacji dla piecyków gazowych do 2023 roku. Administracja Bidena zaproponowała rządowe zachęty dla właścicieli domów, którzy przechodzą z gazu na prąd. Jednak branża użyteczności publicznej gazu bagatelizuje istniejącą naukę o piecykach gazowych i wskazuje, że federalni regulatorzy nie uregulowali piecyków gazowych. Przemysł zakładów gazowych ma również dużą kampanię marketingową, aby przypomnieć konsumentom, że używanie gazu jest bardziej opłacalne niż elektryczność.
Metoda zapłonu pieców gazowych jest ważna. Istnieją dwa podstawowe typy systemów zapłonowych: stojący pilot i elektryczny. Kuchenki ze stojącym pilotem posiadają stale palący się płomień gazowy pod płytą grzewczą. Płomień nie jest kontrolowany przez zewnętrzne źródło zasilania i zużywa paliwo nawet wtedy, gdy nie jest używany. Elektryczne systemy zapłonu wymagają użycia zapalniczki lub zapałek i są łatwiejsze w utrzymaniu. Podczas gdy system zapłonu pilotowego jest wygodniejszy, może również powodować więcej problemów i zabierać więcej czasu na rozruch.
Oprócz bezpieczeństwa, gaz jest bardziej ekonomicznym paliwem grzewczym. Gaz ziemny i propan są bardziej wydajne, a stawki są zwykle konkurencyjne w stosunku do stawek energii elektrycznej. W zależności od lokalizacji, stawki gazu będą się różnić. Jeśli chcesz uniknąć kosztów gazu i energii elektrycznej całkowicie, rozważ zainstalowanie detektora tlenku węgla w obszarze gotowania. Urządzenie to wykrywa wycieki gazu ziemnego i zapobiega przedostawaniu się trujących poziomów do powietrza.
Podobne tematy